Ben jij een avondsnacker?

jan. 18, 2022

Kan jij ook niet weerstaan aan die avondsnacks?

dietist in de buurt gent

Velen van ons merken bij zichzelf dat als het ‘s avonds vroeger donker wordt, ze sneller grijpen naar een avondsnack.
Of soms ziet een pakje koekjes er onweerstaanbaar uit na een drukke dag op het werk. 

Hoe kan je komaf maken met deze cravings?


Juist is juist: calorieën zorgen voor energie.

We hebben er een bepaalde hoeveelheid van nodig om overdag te functioneren. We halen die calorieën uit onze voeding in de vorm van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Wanneer we meer calorieën opnemen dan dat we ze verbranden, slaat ons lichaam dit op in vet. Als er een periode van schaarste zou aankomen, dan kan je lichaam die vetvoorraad aanspreken.


Als je een lange periode veel te rijkelijk eet, dan leidt die overbevoorrading tot gewichtstoename. 

In principe is het niet belangrijk op welk tijdstip van de dag we de calorieën opnemen. Het gaat niet over wanneer je eet, maar wel over wat je eet. Toch is regelmaat belangrijk. Door onze interne biologische klok, hebben we op bepaalde tijdstippen meer eetlust. Voor je lichaam is het beter om deze tijdstippen te respecteren. In een ideale situatie, verspreid je de inname van voedsel doorheen de hele dag zodat je lichaam de hele dag door voldoende energie krijgt en die onmiddellijk kan gebruiken wanneer het nodig is. 


Calorierijk comfort food

Als je gaat eten voor je gaat slapen, kan de biologische klok verstoord worden. En zeker in de winter!

Als het vroeger donker is, hebben we ‘s avonds minder energie. We voelen ons sneller suf en moe en we nestelen ons sneller in de zetel. Als je moe bent grijp je sneller naar vette of calorierijke snacks. We vertellen onszelf dat deze snacks onze tv-avond “gezelliger” maken. 


Controle

Wil je ook tijdens de donkere wintermaanden meer controle over je voedingspatroon?
Vermijd dan om 2 uur voor je gaat slapen nog te eten. Heb je echt nog honger? Eet dan een lichte snack met zo weinig toegevoegde suiker zoals skyr met fruit, wat nootjes of een volkoren cracker. 


Mijn tips om avondsnacks te vermijden:


  • Eet voldoende overdag
    Als je overdag honger hebt is de kans groot dat je ‘s avond de controle over je eetpatroon verliest. Je maag is leeg na ongeveer 4 uur en dan heb je echt honger. Als je dan iets eet, eet je vaak te veel of ongecontroleerd waardoor je maar niet verzadigd lijkt te worden. De kans dat je naar ongezonde voeding grijpt neemt dan ook sterk toe. 


  • Eet bewust
    Gun jezelf zeker en vast af en toe een extraatje maar eet ze bewust. Bepaal op voorhand hoeveel en wat je gaat eten. Doe bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid chips in een kommetje in plaats van de zak bij jou in de zetel te nemen!


  • Drink genoeg water
    Soms verwar je dorst met honger! En dorst doet eten. Drink overdag minstens 1 liter water want dat heeft een positieve invloed op je cravings ‘s avonds. Heb je trek in zoetigheid? probeer eerst eens een glas water te drinken en beslis pas na een half uur om het al dan niet te eten. 


  • Beperk alcohol
    Als je alcohol drinkt, krijg je meer trek in calorierijke snacks zoals frietjes, chocolade of chips. Daarbovenop bevat alcohol op zich al veel calorieën. Probeer je alcoholinname te beperken. 


  • Poets je tanden
    Als je niet echt honger hebt maar wel zin om iets te eten, poets dan eens je tanden. Het onderdrukt je hongergevoel en de smaak van tandpasta zorgt ervoor dat zoetigheid nadien echt niet meer smaakt. 



Succes!





Share by: