Diabetes

Ik ben een diabeet

Diabetes is een aandoening waarbij er problemen zijn om je suikerspiegel op peil te houden. De oorzaak is een tekort aan insuline met als gevolg dat het glucosepeil in het bloed stijgt.


Er zijn meerdere soorten diabetes.


Deze 2 soorten zijn de meest voorkomende: 


TYPE 1: hier wordt geen tot zeer weinig insuline aangemaakt en kan al op zeer jonge leeftijd voorkomen. Het immuunsysteem vernietigt de cellen die normaal insuline aanmaken. De behandeling bestaat daarom altijd door het toedienen van extra insuline. 


TYPE 2: Soms wordt er minder insuline aangemaakt; maar meestal werkt de insuline niet goed. De cellen nemen minder glucose op en de suikerspiegel stijgt. Er is een direct verband met leeftijd, overgewicht en levensstijl. 


Slechts  7% van de patiënten is gebaat met enkel medicatie.

Bij de overige mensen moet medicatie gecombineerd worden met een aangepast voedingsschema op optimaal te werken. 


Voor mensen met diabetes is het uitermate belangrijk om hun levensstijl te veranderen of aan te passen.


Zo helpt het om koolhydraatarm te eten aangezien de suikerwaarden op die manier genormaliseerd worden.


Hoe meer je je focust op een gezond eetpatroon, hoe makkelijker dit wordt en hoe meer dit een gewoonte zal worden. Door elke dag kleine stapjes naar verandering te zetten, boek je vooruitgang. 

dietist gent - diëtiste Gent
dietiste gent - dietist gent

Algemene tips:


  • Vermijd suikerrijke dranken zoals frisdrank en fruitsap: deze suikers worden snel omgezet in vet. Probeer om te schakelen naar water en thee. 


  • Eet vezels: vezels zorgen ervoor dat suikers langzaam en geleidelijk worden opgenomen door het lichaam. Bijkomend voordeel is dat ze erg goed zijn voor je darmflora. Vezels vind je vooral terug in fruit, groente, volkoren granen en peulvruchten. 


  • Beperk koolhydraten: koolhydraten worden afgebroken tot glucose en opgenomen in het bloed. Voorkom energiedips door je glucosespiegel stabiel te houden. Zo vermijd je ook de zin in snacks. Toch zijn er ook “goede” koolhydraten zoals rood fruit, havermout, quinoa, zoete aardappel


  • Eet meer kleinere porties doorheen de dag: zo geef je je lichaam de kans om regelmatig de opgenomen koolhydraten te verbranden; zo vermijd je suikerpieken en -dalen. 


  • Vetten: iedereen heeft vetten nodig maar probeer zoveel mogelijk onverzadigde vetten te eten. Deze vind je onder andere terug in vette vis, noten, plantaardige olïen, avocado… 


  • Vermijd alcohol: beperk je tot maximum 1 glas per dag. Alcohol kan je bloedsuikerspiegel na enkele uren plots doen dalen. Drink ook geen alcohol bij een maaltijd: je lichaam zal zijn energie gebruiken om de alcohol af te breken in plaats van je maaltijd te verteren. 


  • Sporten heeft een positief effect op de insulinegevoeligheid bij een diabeet . Je bloedsuikerspiegel wordt zo minder hoog. Het sporten zelf heeft uiteraard ook een invloed op je gewicht en je zit gewoon lekkerder in je vel.


  • Kijk zeker nog eens op onze blog voor wat extra tips hieromtrent.


Hoe gaan we te werk

Als diëtist stel ik voor jou een voedingsschema op dat past bij jouw levensstijl en rekening houdend met je persoonlijke situatie.


 Ik zie mijzelf als jouw coach die jou de nodige ondersteuning geeft om een gezonde levensstijl na te streven én vol te houden.


Ik leer je ook de etiketten van voedingsmiddelen lezen en ik geef informatie over voedsel(bronnen). We gaan samen op weg en leggen samen een traject af naar nieuwe eetgewoontes. 



dietist in de buurt gent - diëtiste Gent
Share by: