Sportdieet

Ik ben een sporter

Voor sporters is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te hebben als ze optimaal willen presteren.


Dit betekent een uitgebalanceerd dieet met de juiste verhoudingen tussen vetten, eiwitten en koolhydraten om voldoende energie en uithoudingsvermogen te bekomen.


Een sportdieet is niet gericht op afvallen aangezien er gemiddeld gezien meer calorieën worden opgenomen dan nodig zijn om af te vallen. Een sportdieet bevat meer koolhydraten die verbrand worden tijdens het sporten maar die niet verwerkt worden door een lichaam dat niet actief beweegt.


Het is ook mogelijk om een vegetarisch sportdieet te volgen. De nodige voedingsmiddelen worden dan volledig uit plantaardig voedsel gehaald.


Om de spieren te laten herstellen heeft je lichaam eiwitten nodig.

Een sporter die een plantaardig dieet volgt, zal dus voldoende plantaardige eiwitten moeten binnen krijgen.


We richten ons ook op de opname van vitamine B en in het bijzonder op vitamine B12. Tekorten hiervan kunnen leiden tot moeheid, duizeligheid, geheugenverlies, spierzwakte en coördinatiestoornissen. 

dietiste Gent - dietist gent
dietiste gent - diëtiste Gent
eetstoornis gent - dietist gent

Gezonde voeding is de basis van het sportdieet.


We richten ons op:
Voldoende inname van koolhydraten, dit zijn de belangrijkste bronnen van energie.

Ik raad je aan om de juiste koolhydraten op regelmatige tijdstippen in te nemen zodat je lichaam over voldoende energie beschikt om intensief te trainen. 


  • De calorieën afstemmen op je lichaam: een normaal dieet bestaat uit 1800 tot 2000 kcal per dag. Als actieve sporter is dit een pak hoger maar afhankelijk van je leeftijd, gewicht en soort sport. De calorie-inname schommelt tussen de 2200 en 3400 per dag.

  • Voldoende vochtopname: het is belangrijk om voldoende water te drinken en zo je vochtpeil in balans te houden. Zo voorkom je uitdroging. 


  • Mineralen: een zware training beïnvloedt de aanwezigheid van zink, ijzer, calcium en selenium. Een uitgebalanceerd dieet houdt de mineralen op peil. 


  • Eiwitten: zijn essentieel om je spieren op te bouwen en te laten herstellen. 


  • Vetten: actieve sporters hebben voldoende vetten nodig. Ze dienen als brandstof voor de toegenomen energiebehoefte. 


  • Variatie: dit is essentieel in een gezond sportdieet. Zorg voor een brede afwisseling van voedingsproducten door de toevoeging van groenten, fruit (natuurlijke suikers), granen, noten en zuivel. 


We maken een onderscheid tussen duursporters en krachtsporters.


Duursporters: het ideale vetpercentage bij duursporters ligt tussen de 8 en 12%. Het voedingsschema dat ik je aanreik is niet gericht op afvallen maar wel op de inname van koolhydraten. 


Krachtsporters: hier ligt de nadruk op de opbouw van spiermassa. Kracht en impulsiviteit maken het verschil in prestatie, groei en uithouding.

Hoe gaan we te werk

Intakegesprek

We maken kennis en bespreken jouw doelstellingen. We meten lichaamsvet en spiermassa op zodat we de evolutie kunnen meten. 



Vervolggesprekken

Je krijgt voedingsschema ‘s, we bespreken moeilijkheden en obstakels en je evolutie wordt bijgehouden en geëvalueerd.


De schema ‘s worden aangepast aan jouw trainingen en geplande wedstrijden.


Het volgen van een dieet is vaak ook een mentale en/of motivationele kwestie, dus daarom besteed ik ook ruim voldoende aandacht aan het psychologische aspect.


De opvolging gebeurt om de twee weken of maandelijks, afhankelijk van jouw behoeften.


Ben je een beginnend sporter? Dan is een sportdieet misschien nog niet aan de orde. Bekijk ons aanbod om onze andere diensten te zien.

dietist in de buurt gent - dietist gent
Share by: