Hoeveel risico loop jij op diabetes?

nov. 12, 2021

Hoeveel risico loop jij op diabetes?

risico diabetes - dietist gent

Er zouden naar schatting 700.000 Belgen suikerziekte hebben.

Maar hoe groot is jouw kans op diabetes en wat kan je eraan doen? 


In deze blog geef ik graag wat meer uitleg!


RISICO 1: Je leeftijd

Er zijn 2 soorten diabetes: type 1 en type 2.
Type 1 wordt meestal rond de leeftijd van 40 jaar vastgesteld. Type 2 meestal rond je vijftigste. Als je ouder wordt gaat je gewicht meestal wat omhoog, waardoor de cellen die insuline moeten afbreken, minder goed gaan werken. Werk aan een gezonde levensstijl. Op die manier daalt de belasting op je cellen waardoor ze niet continue in overdrive moeten gaan.


RISICO 2: Erfelijkheid

Als iemand uit je gezin diabetes heeft, loop je zelf ook meer risico. Het gezin waarin je opgroeit heeft ook belang: wat komt er op tafel en hoe gezond is jullie levensstijl?


RISICO 3: Je voorgeschiedenis

Als je vroeger reeds problemen had met je bloedsuikerspiegel; loop je op latere leeftijd een hoger risico op diabetes type 2. Ook als je als vrouw bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes hebt gehad moet je uitkijken. 


RISICO 4: Je buikomtrek

Er is een rechtstreeks verband tussen je buikomtrek en de hoeveelheid vet die rondom je lever en het hartspier zit. Bij een gezonde man is de buikomtrek maximum 94 cm; bij een gezonde vrouw is dat 80 cm. Als de omtrek groter is, dan stijgt de kans op diabetes.
Meet je buikomtrek tussen je heup en je onderste ribben. 


RISICO 5: Een te hoog BMI

Je BMI is de verhouding tussen je lichaamslengte en je gewicht. Een gezond BMI geeft aan dat je een gezond gewicht hebt, maar het cijfer zegt niks over je vetpercentage. Hou dus ook rekening met je buikomtrek. Zo bereken je je BMI: deel je gewicht (in kg) door je lengte (in m) in het kwadraat. (= kg:m²). Een gezond BMI situeert zich tussen 18,5 en 24,9. Vanaf 25 heb je overgewicht en heeft je gewicht gevolgen voor je gezondheid.


RISICO 6: Beweging

Als je voldoende beweegt, hou je je gewicht onder controle én blijf je fit. Je bloedsuikerspiegel stijgt minder doorheen de dag en je verbetert je insulinegevoeligheid. Probeer bijvoorbeeld elke dag 30 minuten te wandelen of te fietsen. Dat maakt al een heel verschil. 


RISICO 7: Je eetgewoontes

Als je onvoldoende groenten en fruit eet, heb je waarschijnlijk een tekort aan vezels, antioxidanten en vitamines. De vezels houden je darmen en je bloedsuiker gezond. Ze geven je ook een voldaan gevoel waardoor je minder gaat eten. Eet dus dagelijks voldoende fruit en groenten. En kies verstandig: kies voor zoveel mogelijk variatie!


RISICO 8: Roken

Roken vermindert de gevoeligheid voor insuline en verhoogt de kans op diabetes type 2. Roken laat de bloeddruk stijgen en stimuleert slagaderverkalking. 


RISICO 9: Suikers en vetten

In suikers en vetten zitten heel veel calorieën die je gewicht omhoog laten gaan. Overgewicht verhoogt het risico op diabetes, dus beperk de inname van suikers en vetten. Vermijd alcohol want deze “stille dikmaker” zit vol suiker die telkens voor een insulinepiek zorgt. Wanneer je lichaam verzadigd geraakt, wordt deze piek nog maar moeilijk verwerkt en gaat je bloedsuikerspiegel schommelen. 


Maak je je zorgen of wil je nog meer info?


Boek dan een afspraak.


Ik leg je graag uit hoe je het risico zo klein mogelijk kan houden.


Share by: